Opnieuw geborenTransformatie

Een grote man was het, zeker 1 meter 92 en zwaar gebouwd. Een boom van een kerel zeggen we dan. Hij deed mee aan een cursus persoonlijke ontwikkeling en het was zijn beurt om mee te doen aan de demonstratie van een oefening. Voor de groep en de cursusleider demonstreert een interventie. Zo heet dat dan, een interventie.

Deze interventie was gericht op het verwerken van emoties. Dat was wat hij zo moeilijk vond, het toelaten van emoties. Als je er groot en sterk uitziet, verwachten mensen dat ook van je: groot en sterk zijn. En groot en sterk zijn betekent vaak het niet tonen van je emoties.

Maar als je emoties niet toont, dan kun je ze ook niet goed beleven. Want beleven dat doe je met lichaam, en dat wordt zichtbaar in je lichaam. In je houding, je spierspanning, je bewegingen en zelfs in de kleur van je huid.

Groot en sterk zijn in de betekenis van ‘niet tonen van emoties’ betekent dat je de emoties moet onderdrukken. Wegstoppen op een plek diep in jezelf, in je onbewuste zodat je er niet meer bij kunt.
Maar op den duur houdt niemand dat vol. Want emoties hebben energie en het kost energie om die te onderdrukken. Die onderdrukking gaat ten koste van je levenskracht, je vitaliteit.

 

Dat kende hij wel, die grote man. Vaak voelde hij zich eenzaam, alleen, somber en hij had de neiging depressief te zijn. Zijn levenskracht zat vast en kon niet meer stromen.

Nu stond hij daar voor de groep. Eindelijk kon hij het toelaten. Er ontstonden kleine barstjes in de spierpantsers die hij zo lang in stand gehouden had. Zijn gezichtsuitdrukking ontspande, zoute tranen welden op uit zijn ogen, geluidloos huilde hij. En eindelijk kon hij verzachten dat zag je aan zijn houding. Eindelijk kon hij het toelaten en begon zijn energie weer te stromen. Het was alsof hij opnieuw geboren werd.

Nu pas kon hij echt aanwezig zijn en stevig staan.