Loslaten   

Loslaten

‘Je moet het loslaten’ is een advies dat mensen nogal eens aan elkaar geven als ze met een probleem worstelen. Mensen zeggen het zelf ook: ‘ik moet het loslaten’. En daarna vertellen ze dat ze dat wel weten, maar dat het niet lukt dat loslaten. Loslaten is moeilijk, je kunt er tegenwoordig zelfs cursussen in volgen.

Een kind dat leert lopen moet je letterlijk loslaten, maar je blijft natuurlijk wel in de buurt om te zorgen voor aanmoediging en veiligheid. Een kind dat het huis uitgaat om op zichzelf te gaan wonen moet je loslaten. De pijn van het afscheid moet je leren verdragen en blijdschap en vertrouwen ontwikkelen dat je zoon of dochter voldoende zelfstandigheid heeft om het te redden in het leven.

Maar soms is het moeilijker.

Bijvoorbeeld als het door omstandigheden niet zo vanzelfsprekend is, of zelfs onwaarschijnlijk, dat je kind het zelfstandig redt in de wereld. Of als je ouders steeds meer zorg nodig hebben en jij ziet dat er dingen misgaan, maar je voelt je niet in staat om die zorg te geven. Of als je in een beklemmende, of zelfs schadelijke, relatie zit en je zou willen dat je partner verandert, maar hij of zij verandert niet. Of als je onrecht is aangedaan, wat nog niet is hersteld of misschien onherstelbaar is. 

 

Of als je een belangrijke persoon in je leven verloren hebt. Of als je je (droom)baan dreigt te verliezen of al verloren hebt. Als je een kostbaar bezit verloren bent. Of als je geconfronteerd wordt met ziekte of gebreken. Of als je verlangens of ambities niet gerealiseerd (kunnen) worden. Of als je geen waardering krijgt voor jezelf of voor je prestaties. Of …?

Kun je dan ook loslaten? Wat laat je dan eigenlijk los en wat zou het je opleveren?

In avonturenfilms zie je wel eens iemand aan de rand boven een afgrond hangen; met beide handen klampt deze persoon zich vast. Hij laat niet los, want dan zou hij in de afgrond vallen. Angst voor loslaten is hier natuurlijk eigenlijk angst om te vallen. Vasthouden is soms de enige hoop om te overleven.

In een emotioneel conflict speelt ook de angst om te vallen. Maar dan figuurlijk. ‘Als ik loslaat, dan val ik en dan gebeurt  er een ramp’. Angst voor vallen betekent hier angst voor het opgeven (loslaten) van je vertrouwde wereld met je vertrouwde patronen van denken en doen. Terwijl die vertrouwde patronen juist zijn ontstaan om je ‘houvast’ in de situatie te bieden.

Om los te laten is het belangrijk om te leren ‘aarden’, om weer vaste grond onder je voeten te voelen, zodat je steviger kunt staan. Als je steviger staat, ervaar je minder angst om te vallen en is loslaten makkelijker. Dan ontstaat de ruimte om andere, meer effectieve, patronen te ontwikkelen die beter passen bij wie je nu bent en wat je nu nodig hebt, zodat je weer verder kunt met je leven.

Wat deze manier van loslaten oplevert? Meer vrijheid en flexibiliteit om bewust te kiezen wat je wilt loslaten of ‘anders wilt vasthouden’, of wat je juist wilt oppakken voor een leven met meer welzijn.

Wat houdt jou tegen om los te laten? En wat heb je eerst nodig waardoor loslaten mogelijk wordt?

Wil je hulp bij het leren loslaten? Lees dan ook ons boek ‘De helende kracht van je emoties’ of neem vrijblijvend contact met ons op.