Relaties

Ieder mens is uniek, je persoonlijke identiteit kan nooit worden voorgeschreven, alleen worden ontdekt. Dat geldt ook voor liefde.

Mensen kunnen woorden gebruiken om te verbinden, om betekenis over te brengen, om zaken uit te leggen en aan elkaar te verklaren. Verklaren verwijst naar ophelderen.

Ophelderen dat is je licht laat schijnen op iets dat aanvankelijk onzichtbaar, onduidelijk en duister is. Met licht kun je beter zien wat er is en zo kun je ontdekken hoe zaken echt werken. Dat vermogen heeft ons mensen veel gebracht en voortschrijdende inzichten gegeven in onder andere het (ontstaan van) het leven, gezondheid, welzijn, de aarde, het universum.

Woorden kunnen ook juist scheiding veroorzaken. Dat risico is vooral aanwezig als woorden gebruikt worden om te oordelen en te veroordelen in de zin van ‘wij’ en ‘zij’ en ‘dit is goed’ en ‘dat is slecht’. En als voorschriften worden uitgedragen onder de noemer van ‘verklaringen’ dan is dat meestal niet om zaken op te helderen, maar om bewust scheiding aan te brengen en vast te leggen in ‘niet dit’ en ‘wel dat’. Muurvast komt het te zitten als daarbij ook nog een beroep gedaan wordt op een hogere macht.

Sommige zaken in het leven kun je misschien beter niet vastleggen maar vrijlaten, misschien zelfs een mysterie laten zijn. Zaken van de ziel gedijen het beste in vrijheid en verdragen felle koude Tl-verlichting niet zo goed, je kunt ze beter ervaren met zachtheid en warmte en onder vriendelijk natuurlijk licht.

Liefde bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je allerlei regels bedenken om liefde de wet voor te schrijven, maar dan probeer je het in een uiterlijke vorm te persen die vrijwel zeker gaat knellen. Natuurlijk kun je onderzoeken wat er in het brein gebeurd als mensen verliefd worden. Je kunt met hersenscans onderzoeken welke hersengebieden erbij betrokken zijn en je kunt onderzoeken welke chemische stofjes daarbij een rol spelen. Maar dat is de liefde zelf niet, het zijn alleen de aspecten die de ervaring van liefde begeleiden.

Je kunt elkaar wel de liefde verklaren maar liefde zelf laat zich niet verklaren of de wet voorschrijven.