Ik schreef al eerder over respect, zie mijn blog Respect.

LammetjesWaarom wil ik er dan opnieuw over schrijven? Dat komt omdat ik in een boek een verwijzing tegenkwam naar een uitspraak van Erich Fromm (1900-1980), een internationaal bekende Duits-Amerikaanse psycholoog, sociaal psycholoog en filosoof.

Hij schrijft in het boek The Art of Loving het volgende over respect:


"Respect is geen angst en ontzag; het is, in overeenstemming met de kern van het woord (respicere = omzien naar), het vermogen om een persoon te zien zoals hij of zij is, zich bewust te zijn van zijn of haar unieke individualiteit.
Respect betekent de zorg dat de andere persoon groeit en zich ontwikkelt zoals hij of zij is.

Respect, impliceert dus de afwezigheid van uitbuiting. Ik wil dat de geliefde persoon groeit en zich ontwikkelt als zichzelf, op zijn of haar eigen unieke manier en niet om mij te dienen. Ik hou van de andere persoon, ik voel me één met hem of haar zoals hij is, niet zoals ik de ander nodig heb of als een object voor mijn gebruik.


Het is duidelijk dat respect alleen mogelijk is als ik onafhankelijkheid heb bereikt; als ik kan staan en lopen zonder krukken nodig te hebben, zonder te domineren en iemand anders te exploiteren. Respect bestaat alleen op basis van vrijheid: 'l'amour est l'enfant de la liberte' zoals een oud Frans lied zegt; liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van overheersing."


Dat is een beschrijving die mij aanspreekt en die ik daarom graag met je wil delen.