Dichterbij komen; Kwetsbaar voelen & krachtig zijn


Mijn masker
Ik heb mijn echte zelf verborgen
En toen een masker opgezet
Ik was klein en jij al groot
Je lachte tegen mij. Ik lachte terug en zag verrast
Dat jij niet zag dat dit mijn masker was.


In een maatschappij waarin geluk en succes - en tegenwoordig ook fysieke afstand - tot sociale norm verheven lijken te zijn lopen wij het risico dat wij steeds minder goed leren omgaan met de realiteit van het leven. Mensen raken in hun leven immers ook emotioneel gewond en worden geconfronteerd met teleurstelling en verdriet. Het is belangrijk dat we ook die kanten van het leven zien en ermee leren omgaan. Dan kunnen we er beter zijn voor elkaar en onze aandacht richten op zin en betekenis in het leven.

Jezelf mogen zijn

Ik woonde laatst een bijeenkomst bij. Er was een moment van bezinning terwijl er muziek werd gespeeld. Plotseling voelde ik ontroering opkomen en ik vroeg me af waarom. Toen ik daarover nadacht besefte ik dat ik een ervaring had van ‘mijzelf mogen zijn’. Maar waarom ontroerde mij dat?

In een samenleving waarin hoge eisen worden gesteld en we onszelf constant vergelijken met anderen zetten we als het ware een masker op en dat masker straalt uit: ik ben succesvol en gelukkig.

Daarbij lopen we het risico dat we steeds minder goed leren omgaan met de realiteit van het leven. Want het leven bestaat uit veel meer dan alleen geluk en succes. Als je achter het masker kijkt zie je dat mensen in hun leven ook emotioneel gewond raken en worden geconfronteerd met verlies, teleurstelling en verdriet. Het is belangrijk dat we ook die kanten van het leven zien, met elkaar kunnen delen en ermee leren omgaan. Want dan kunnen we er beter zijn voor onszelf en voor elkaar en onze aandacht richten op zin en betekenis in het leven.

Als we ons masker durven afzetten hoeven wij onszelf niet meer te verbergen, maar kunnen we ons laten zien zoals we zijn. Dat vraagt moed, misschien doen het daarom eerst voorzichtig op een plek waar het niet zo opvalt. Omdat we bang zijn om zonder masker ‘door de mand te vallen’ en ‘ons gezicht te verliezen’. De paradox is natuurlijk dat we juist door ons masker af te zetten ons gezicht weer terugkrijgen en dan blijken we zonder masker mooie en complete mensen te zijn!

 

Ik heb mijn echte zelf gevonden
In de schaduw, op een plekje zonder licht
Mijn masker valt, ik schrik; nu heb ik geen gezicht!
Je lacht nog tegen mij. Ik lach terug en besef verrast:
Ik dacht zelf dat ik mijn masker was!


Je masker afnemen vraagt misschien wel veel moed, maar het kan verrassend bevrijdend zijn. Al is alleen maar omdat je eindelijk leert herkennen en leren houden van wie je altijd al bent geweest: jezelf.

Oefening 

Tegengestelde eigenschappen

Deze korte oefening is bedoeld om je bewust te worden dat er tegengestelde eigenschappen in je zitten.

Schrijf eens vijf sterke eigenschappen van jezelf op waarmee je jezelf graag identificeert. Bijvoorbeeld:
- ik ben sterk
- ik heb een positieve kijk op het leven
- ik ben succesvol
- ik ben ondernemend
- ik ben liefdevol

Wat zijn voor jou de tegenovergestelde eigenschappen daarvan? Noteer deze naast de vijf eigenschappen die opgeschreven hebt.
Welke daarvan herken je ook in jezelf als je eerlijk bent, maar ontken je liever?


In het boek Dichterbij komen; Kwetsbaar voelen & krachtig zijn, van Harry Vos en Andrea Luijten staan gedichten, verhalen, lichte oefeningen en passende foto’s bij levensthema’s. Het boek is uitgekomen in juni 2020. Voor meer informatie klik hier.


Eerder verscheen ook: De helende kracht van je emoties van Andrea Luijten & Harry Vos