Ik heb last van examenvrees!

“Haal maar een goed diploma”, wordt vaak gezegd, “want dan kun je iets worden”. Aan zo’n uitspraak kun je een hele blog wijden, want zoals iemand laatst opmerkte: “hoezo, heb ik een diploma nodig om iets te worden, ik ben toch al iemand?” Maar dat is een ander verhaal.

We doen er ook alles aan om het belang van examens te benadrukken: speciale voorbereidingen, speciale instructies, speciale rituelen, speciaal ingerichte lokalen, speciale lesroosters, speciale observatoren. Geen wonder dat ik examenvrees krijg en dingen denk als:

  • Ik ben niet goed genoeg.
  • Het is te moeilijk;
  • Ze vinden me niet goed genoeg en gaan me afwijzen.

Daardoor word ik gespannen, snel geïrriteerd, voel me futloos en heb de neiging om me terug te trekken. In mijn fantasie zie ik voor me hoe ik faal. En ik herinner me allerlei situaties van mijzelf of anderen die mijn negatieve gedachten en gevoelens bevestigen. Ik kom in de greep van een negatieve spiraal en ik word er doodmoe van!

Gelukkig heb ik intussen ook geleerd hoe ik de spiraal kan doorbreken en mijn autonomie weer terug kan krijgen, gewoon door mijn denken te veranderen. Ik besef dat mijn gedachten van mij zijn en dat ik ook andere gedachten kan kiezen, zoals:

  • Ik ben goed genoeg zoals ik ben;
  • Ik heb me goed voorbereid;
  • Ze geloven dat ik het kan en willen dat bevestigen met het examen.

EnthousiasmeDan stel ik me voor hoe ik me wil voelen: ontspannen, wakker en energiek. Ik zoek in mijn verleden situaties waarin ik succes had en erkenning kreeg voor wat ik deed.

En ik visualiseer een goede afloop: Ik sluit mijn ogen en reis in gedachten naar ‘mijn toekomst’ naar het moment vlak na het examen, daar ‘zie’ ik mijzelf samen met anderen en we zeggen tegen elkaar: “het ging goed!”

Iedere keer dat mijn negatieve spiraal opdoemt, zet ik er nu mijn positieve spiraal voor in de plaats en dat heeft me al vaak geholpen.

Als jij ook effectieve oplossingen hebt die werken tegen examenvrees schrijf dan onderstaan je reactie, ik leer graag van je.