Ik heb het zo vaak willen zeggen.
Ik heb het zo vaak willen zeggen, maar echt ik kon het niet.
Daarom noem ik je mijn liefste in een lied.
Uit: Daarom noem ik je mijn liefste, van Cornelis Vreeswijk
Mensen vertellen elkaar de hele dag van alles. Verhalen over het weer, over wat we wel en niet leuk vinden aan het werk, over relaties en eigenlijk zo’n beetje over alles wat ons bezig houdt. We luisteren ook graag naar verhalen van anderen, het liefst naar verhalen waarin we ons kunnen inleven, waarover we ons kunnen verbazen, of kunnen opwinden. Die verhalen gaan als een lopend vuurtje in het rond. We zijn goed in het vertellen van dat soort verhalen. Heerlijk!
Het wordt vaak anders als je een echt verhaal aan een publiek wilt vertellen. Of dat publiek nu je kinderen zijn, of je vrienden, of je baas, of misschien wel je klanten, dan wordt het letterlijk een ander verhaal. We aarzelen, voelen ons misschien verlegen of denken dat we het niet kunnen. En de oplossing van Cornelis Vreeswijk – midden in de nacht iemand opbellen en het dan maar zingen- is ook niet voor iedereen weggelegd.
Als je een verhaal goed vertelt kan dat heel krachtig en overtuigend zijn. Maar hoe bereik je dat dan, wat maakt het verschil tussen een saai en een boeiend vertelt verhaal, en hoe kun je leren om boeiend te vertellen? Om die vraag te beantwoorden hebben wij geluisterd en gekeken naar professionele verhalenvertellers en uitgebreid met hen gesproken. Meestervertellers die hun publiek van jong tot oud weten te boeien vanaf het eerste begin tot voorbij het einde van hun verhaal. Ze vertellen verhalen die je bij blijven, verhalen die je ook graag met elkaar deelt.
We hebben veel geleerd van deze meesters der vertelkunst en het belangrijkste daarvan hebben we ondergebracht in onze workshop VERTEL! Een interactieve workshop, met een beetje theorie en veel leuke oefeningen om het verschil te kunnen maken bij het vertellen van een verhaal.
VERTEL! – Authentiek contact tijdens het delen van een verhaal.
V: Voorbereiding, veiligheid, verbeelden
E: Eerlijk, echt;
R: Ruimte, relatie, ritme;
T: Totaal aanwezig zijn;
E: Empathie, leef je in;
L: Lichaamstaal en laat het gebeuren!
In deze workshop leer je met behulp van leuke oefeningen hoe je authentiek contact kunt maken met je publiek tijdens het vertellen van je verhaal en je verhaal beeldend te vertellen.
Er zijn twee workshops: de introductieworkshop VERTEL!, waarin je leert over de ontmoeting met de ander bij het vertellen van je verhaal. En de VERTEL! Workshop van een hele dag, waarin we oefenen met de principes van beeldend vertellen.
Eén leerpunt geven we vast weg: verhalen zijn er om te delen. Dus als je mensen kent die misschien ook interesse hebben in verhalen vertellen, deel gerust deze blog met hen!
Kijk voor meer informatie en data in onze agenda.