Ze zaten bij elkaar en luisterden naar zijn stem, de vlammen van het houtvuur lekten langs de blokken en maakten soms knappende en sissende geluiden. De voorkant van hun lijf werd warm terwijl de achterkant nog een tijdje koud bleef aanvoelen. Langzaam werd de ruimte warmer en werd het aangenamer. Daardoor konden ze nog meer ontspannen en beter luisteren naar het verhaal van de verteller, die hen meenam op reis, naar een ver en vreemd land met exotische volkeren met andere gewoonten.

Terwijl ze daar zo zaten ze in die sfeervolle cocon van het licht van het houtvuur, zich veilig voelend en geborgen, luisterend naar zijn stem werd het verhaal zichtbaar voor hun ogen, ze werden meegenomen in de sfeer en voelden de spanning. Ze hoorden de geluiden, ze proefden de spanning en ze roken de exotische geuren. Even waren ze niet hier, maar waren ze opgenomen in het verhaal.

Het verhaal was oud en al vaak verteld, door vele vertellers. Telkens hetzelfde verhaal, en toch ook telkens wer anders verteld. Want een verhaal blijft levend zolang het verteld wordt, en dit was de meesterverteller. Hij plaatste zich op de achtergrond en zette het verhaal centraal, hij liet het verhaal zichzelf vertellen. Zijn stem werd de stem van het verhaal, en in iedere uitbeelding werd zijn lichaam het lichaam van het verhaal en zijn woorden vertolkten de geest van het verhaal. Zo stond hij daar in die zachte cocon van licht, de verhalenverteller en liet het verhaal zichzelf vertellen.

Alles klopte, er was niets meer tussen hem en zijn publiek. Ze waren verbonden met elkaar, verbonden door het verhaal.

Wil je weten hoe dit verder gaat? Wil jij ook leren om de stem te worden van jouw verhaal, om in je verhaal te stappen en de verbinding maken met je publiek?

Ik heb naar de verhalenverteller geluisterd en ik heb hem gezien. Daarna heb ik hem gesproken en ik heb hem gevraagd hoe hij, als meesterverteller zijn verhaal vertelt. Hoe bereidt hij zich voor, wat doet hij precies, wat denkt hij dan en wat voelt hij? Hoe maakt hij authentiek contact met zijn publiek. En hij heeft het me graag verteld, zoals een meesterverteller dat kan en ik heb het opgeschreven.

En daarvan hebben wij een workshop gemaakt zodat wij ook aan anderen kunnen leren hoe te vertellen als een meesterverteller. Als jij dit ook wilt leren kom dan naar de VERTEL! workshops van Avila coaching, en laat je meenemen door de verhalen...