Een eindejaarscadeau van Avila coaching.

December is een maand voor reflectie. Je kijkt terug naar het afgelopen jaar en de jaren daarvoor. Je denkt vooruit naar het nieuwe jaar. Welke keuzes wil je maken en wat wil je dit jaar anders doen? Om je daarbij te helpen krijg je van ons een oefening voor zelfreflectie cadeau! Doe de oefening alleen of samen, we zijn benieuwd welke nieuwe inzichten het je oplevert.

Door zelfreflectie kun je jezelf beter leren begrijpen. De onderstaande beginzinnen zijn gebaseerd op een oefening die ontwikkeld is door de Canadese psychotherapeut Nathaniel Branden.

Neem voor iedere beginzin een leeg vel papier, teken een cirkel in het midden en schrijf daarin de beginzin. Bedenk dan op die beginzin een voor jou passend einde. Denk er niet te lang over na, je eerste impuls is meestal de beste. Bedenk voor iedere beginzin minstens vijf tot tien eindzinnen.

Het resultaat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Als ik opnieuw kon beginnen

Lees je eindzinnen terug, wat vertellen ze je? Welke overtuigingen zitten er in, welke verlangens? Hoe kunnen ze je helpen om na te denken over hoe je wilt leven?

De beginzinnen zijn:

Als ik opnieuw kon beginnen, dan

Als ik minder kon werken, dan

Als ik meer geld had, dan

 

Als ik mezelf meer ruimte geef, dan

Als ik blijf zoeken, dan

Ik hoop dat

Ik vrees dat

Ik begin te begrijpen dat