Na afloop van een workshop zei een van de deelnemers: “Dit was een echte eye-opener”. Een mooie Engelse uitdrukking, in het Nederlands zeggen we wat meer beschrijvend bijvoorbeeld: “dit heeft mij de ogen geopend”. Natuurlijk bedoel je dan niet letterlijk dat je ogen eerst gesloten waren en nu geopend, maar dat je je plotseling van iets bewust geworden bent. Iets dat er steeds al was, maar je zag het gewoonweg niet.

In het boek ‘What the bleep do we know!?’ schrijven de auteurs dat je iets niet kunt zien als je het niet kent. Daarbij wordt als voorbeeld gegeven dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika de schepen van Columbus niet zagen aankomen omdat ze geen zeilschepen kenden. Of dat letterlijk waar is weet ik niet, maar ik vind het wel een mooie illustratie van hoe onze waarneming gefilterd wordt door wat we weten en verwachten.

Veel mensen herkennen het wel dat als je een nieuwe auto koopt, je plotseling overal datzelfde merk en type ziet rijden. Natuurlijk waren die andere auto’s er eerder ook al, alleen je waarnemingsfilter is gewijzigd.

Of je kent misschien voorbeelden van gezichtsbedrog, dit plaatje is daar een bekend voorbeeld van.

Oude vrouw en jonge vrouw

De meeste mensen zien hier alleen het gezicht van een oude vrouw. Pas als ze verteld wordt dat er ook een jonge vrouw afgebeeld is gaan ze die na een tijdje ook zien, maar ze waren er allebei natuurlijk steeds al.

Dat is het leuke van het volgen van workshops, je leert mogelijkheden zien die er altijd al waren maar die je nog niet kende en daarom zag je ze niet. Dat is voor ons het leuke van het geven van workshops; wij veranderen de mensen niet, ze veranderen zichzelf omdat ze zich met hun nieuwe inzichten verder kunnen ontwikkelen.