Ze maakt een uitgebluste indruk op me: “Ik heb er echt goed over nagedacht, maar ik kom er niet uit. Het blijft maar door mijn hoofd spoken, ik ben moe en heb vaak pijn, ik kan er niet meer tegen. Ik ben sterk, maar nu is het me allemaal te veel. Wat moet ik nou doen?” Ze kijkt me moedeloos aan.

“Een probleem is een uitdaging, denk er goed over na en werk hard, dan kom je er wel uit. Houd vol en geef nooit op,” dat is de boodschap die ze van kinds af aan meekreeg. Jarenlang hield ze het vol en het werkte prima, totdat ze te lang over haar grenzen ging.

Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn onmisbare vaardigheden in je leven. Ze helpen je om fouten te vermijden, problemen te overwinnen en successen te behalen. Maar als je vergeet te letten op je talenten en gevoelens, je belangrijke relaties en alles wat echt waardevol voor je is, dan raak je uitgeput. Je verbruikt al je energie en je lichaam protesteert.

Daarom zei Teresa van Avila: “Het belangrijkste is niet veel nadenken, maar veel liefhebben, doe dus datgene wat de meeste liefde in je wekt.” Natuurlijk is goed nadenken belangrijk, maar door liefhebben blijf je in contact met jezelf waardoor je voelt of je nog met de juiste dingen bezig bent. Dat geeft richting aan je leven en het helpt je om je grenzen te bewaken, je voelt weer passie en energie!

Toen ze begon te werken aan het opnieuw bewust worden van wie ze is en wat echt belangrijk voor haar is, ging het heel snel. Ze kon weer helder denken en keuzes maken en dat gaf haar weer energie om enthousiast verder te gaan.