De woorden voorbij
Vorige week had ik een gezellig etentje met mijn broer en zus, het restaurant heette ‘Vroeger’ en natuurlijk haalden we ook herinneringen op over vroeger. Het was heel gezellig, maar wat me opviel was dat we ieder een eigen beleving hebben van ons ouderlijk gezin. Soms beschrijven we met dezelfde woorden een gebeurtenis, maar is de ervaring voor ons verschillend. Daar kom je alleen achter als je doorvraagt: “hoe was dat voor jou?” Dan krijg je soms verrassende antwoorden en heel mooie gesprekken, probeer het maar eens.
Mensen gebruiken taal om te communiceren, daarvoor moet je de gebeurtenis ‘vertalen’ in woorden. Maar woorden zijn natuurlijk niet de gebeurtenis of de ervaring zelf. Woorden verwijzen alleen naar een gebeurtenis en de ervaring is vaak voor ieder verschillend.
Soms lukt het niet goed om uit te leggen hoe de ervaring voor je is. Misschien kun je de juiste woorden niet vinden, of je kunt er geen contact meer mee maken omdat je veel vergeten bent. In je onbewuste is die ervaring echter wel opgeslagen. Je merkt dat soms als de herinnering plotseling toch boven komt terwijl je zit te dagdromen.
Bij dagdromen verkeer je eigenlijk in een andere bewustzijnstoestand, je bent in een lichte ‘trance’ en lijkt een beetje afwezig te zijn. Je bent dan meer in contact met je onbewuste. In hypnotherapie maken we hier gebruik van, we roepen die natuurlijke lichte trance bewust op zodat je toegang krijgt tot je onbewuste. Ook dan krijg je soms verrassende antwoorden.