James Joyce schrijft in zijn boek Dubliners over Mr. Duffy: ‘He lived at a little distance from his body’.

Een mooie manier om te beschrijven dat je (geestelijk) daar bent waar je aandacht is. Onze aandacht dwaalt dikwijls ongemerkt af. Weg van ons lichaam in het hier en nu, naar een andere plaats en een andere tijd: daar en dan. Tijdens een vergadering of een etentje zijn we onder tafel bezig met onze Smart Phone en missen zo een deel van wat er om ons heen gebeurt. Je denkt aan van alles tegelijk en je hebt geen echt contact met de mensen om je heen, je proeft niet goed meer wat je eet en drinkt. Alles wordt vluchtig.

We leven in een tijd van haast en drukte, overal aan meedoen, veel afspraken, veel informatie en als gevolg daarvan ook veel stress. Opwinding over wat er gisteren gebeurde, of zorgen over wat er morgen mis kan gaan. Zo lijkt het soms alsof ook wij buiten ons lichaam leven. Je lichaam is in het ‘hier en nu’, maar je aandacht is bij het ‘daar en dan’. Het is een patroon geworden, je doet alles op de automatische piloot en je aandacht is er niet bij. De kwaliteit van je leven en je gezondheid lijden daaronder. Hoe kun je onthaasten?

Het ideogram van MindfulnessMet Mindfulness leer je deze gedragspatronen doorbreken. Door middel van aandachtstraining, meditatie, reflectie en bewustwording leer je om je aandacht bewust te richten op wat je in het hier en nu ervaart. Je leert weer te leven in het moment en in je lichaam. Je wordt je weer bewust van je gevoelens en hoe te leven vanuit je hart.

Want Mindfulness is eigenlijk ook Heartfulness.

Kijk in onze agenda voor meer informatie over de cursus Mindfulness.