Als ik op de weekmarkt in Heeswijk-Dinther een zak sinaasappels bij een marktkraam afreken, word ik op mijn schouder geklopt. “Hoi Harry, leuk je hier ook te zien!” Ik draai me om, het is Marjan, de vrouw die ik laatst in de bus gesproken heb over coaching. “Ik heb na ons gesprek op de website van Avila coaching gekeken”, zegt ze. “Daar las ik iets over Neuro Stress Release, wat is dat eigenlijk en waar is het goed voor?”

We lopen naar een iets rustiger plek en ik leg uit dat Neuro Stress Release (NSR), een techniek is die stress vermindert en oorzaken van problemen en lichamelijke, psychosomatische klachten aanpakt. “Ja, dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat dan? Ik heb soms last van migraine, hoe kun je me dan helpen?”

“Bij veel lichamelijk klachten spelen onderdrukte of onverwerkte gevoelens een rol die stress veroorzaken en energiestromen in het lichaam blokkeren. NSR werkt doordat het de spanning en energieblokkades wegneemt. We gebruiken daarbij twee basistechnieken. Met spiertesten meten we verschillen in spierspanning en krijgen zo informatie over de achterliggende oorzaken van de klachten. Daarna kan de emotionele lading worden geneutraliseerd met de speciale NSR-oogtechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van oogdrukpunten. We ondersteunen dit proces soms nog met lichte hypnose om het effect te versterken.”

Marjan knikt, “maar oogdrukpunten, is dat niet eng?” vraagt ze. “Nee hoor, het is een zachte techniek en je kunt de ogen gewoon gesloten houden.” “Ik begrijp het,” zegt Marjan, “en blijven de klachten dan ook weg?”

“Door de NSR-behandeling en het weghalen van de stressreactie krijgt je zelfhelende vermogen weer een kans. Maar vaak is het wel zinvol om een NSR-behandeling aan te vullen met coaching om beter met stressvolle situaties te leren omgaan, zodat de klachten niet weer terugkomen”, leg ik uit.

“Nou dat klinkt goed!” zegt Marjan, “dan wil ik wel een afspraak maken voor zo’n gratis intakegesprek waar je het laatst over had”. We maken de afspraak en nemen afscheid. Even later loop ik met een afspraak op zak en de boodschappen in de tas terug naar huis.