In relaties willen wij onszelf kunnen zijn, maar wel op een respectvolle manier naar anderen. Zelfs als anderen ons niet op dezelfde respectvolle manier behandelen willen we ons toch soms met hen verbinden, maar niet verstrikt raken in hun manier van doen. Maar hoe is dat mogelijk?

Verbindend communiceren, ook bekend als Geweldloze communicatie, is een zeer assertieve manier van communiceren. We kunnen luid en duidelijk vertellen wat we voelen, wat onze behoeften zijn en wat we wensen van de ander. Maar we zijn assertief zonder agressiviteit. Bij Verbindend communiceren laten we onszelf zien, maar zonder de ander te bekritiseren of aan te vallen. Dat betekent dat we in Verbindend communiceren wel duidelijk zeggen wat er in ons omgaat, maar nooit iets zeggen dat impliceert dat de ander ‘fout’ is. En met ‘fout’ bedoelen we duizend verschillende zaken zoals: onfatsoenlijk, egoïstisch, ongevoelig of in feite elk woord dat classificeert of categoriseert wat de ander is.

In Verbindend communiceren verstaan we ook de bijzondere kunst om mensen te laten weten wat we van hen willen, maar we doen dit in de vorm van een verzoek en nooit als een eis. Want zodra mensen iets uit onze mond horen dat lijkt op kritiek of een eis, of alsof hun behoeften niet even belangrijk voor ons zijn als de onze, dan verliezen we allebei. En ook als de ander de indruk krijgt dat we er alleen maar op uit zijn om onze zin door te drijven verliezen we allebei, want dan wordt de meeste energie verspild aan verdediging of weerstand. Het gesprek eindigt dan meestal voor beiden met onbevredigend gevoel.

Met Verbindend communiceren leer je om buitengewone, bevredigende relaties aan te gaan en in te stand houden, waarin je jezelf niet hoeft weg te cijferen of op te offeren. Waarin je op een authentieke manier vanuit je hart, kunt geven en ontvangen.

Verbindend communiceren helpt je om:

  • Jezelf te bevrijden van de last om jezelf in relaties te bewijzen en ook van de last om bewijzen van de ander terug te verlangen.
  • Dingen alleen vrijwillig en graag te doen en niet uit schuldgevoel, spijt, schaamte of verplichting.
  • Effectief uit te drukken wat je voelt en nodig hebt en dat van de ander ook terug te ontvangen.

Herfstbladeren

 

De methode voor verbindende communicatie kun je leren in een training in kleine groepen of door middel van individuele begeleiding. Meer hierover vind je op: https://www.avilacoaching.nl/cursussen/verbindend-communiceren

Deze trainingen of individuele sessies worden gegeven in onze praktijkruimte in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant). Ook kunnen wij op locatie werken in de regio Den Bosch, Zaltbommel, Tilburg, Breda, Eindhoven, Weert, Helmond, Uden, Oss, Nijmegen. De praktijk is goed te bereiken met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch en per fiets vanuit Schijndel, Den Dungen, Berlicum, Middelrode, Veghel (Meierijstad), Sint-Michielsgestel, Uden, Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch.