Als je al lang op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je met veel frustraties te maken krijgen. Bijvoorbeeld doordat je na iedere sollicitatie telkens twee keurige reacties krijgt. De eerste is een ontvangstbevestiging en de verzekering dat je binnenkort meer zult horen. De tweede is een brief waarin staat dat je sollicitatie zorgvuldig bestudeerd is, maar helaas….

Je krijgt allerlei adviezen van mensen om je heen. Je past je CV aan, je past je motivatiebrieven aan, je past je strategie aan. Maar het resultaat blijft vergelijkbaar: “er waren vele reacties dus we konden streng selecteren en helaas….”

Het is gemakkelijk om na ieder afwijzing steeds meer te gaan twijfelen aan jezelf. Dat is zeker het geval als je jezelf identificeert met je CV: “Ik ben mijn CV, ik ben mijn ervaring, ik ben mijn vorige prestaties en ik ben mijn status.”

Dan is het belangrijk om te beseffen dat je meer bent dan je CV. Je bent meer dan je opleiding, meer dan je ervaring. Het is belangrijk om je weer te verbinden met je kern, met je innerlijke kracht. Dan kun je meer mogelijkheden ontdekken, creatieve nieuwe wegen vinden, werken vanuit je eigen sterkte. Denk bijvoorbeeld nog eens terug aan de tijd dat je net van school kwam, dat je nog geen CV had en geen uitgebreide ervaring. Hoe ging je toen op zoek naar werk? Wat deed je toen waardoor het lukte? En hoe zou je die eigenschappen van toen nu opnieuw kunnen inzetten, alsof je letterlijk opnieuw begonnen bent?

Ik ben opnieuw begonnen
Zit niet langer in mijn verleden vast
Telkens ga ik als een jonge jongen
Weer op zoek naar wat er bij mij past.

Ik ben opnieuw begonnen
Opnieuw en met een schone lei
De status die ik eerder had verzonnen
Die telt niet langer, kijk nu naar mij.

Ik ben opnieuw begonnen
Zoek mij niet langer in mijn verleden
Ik ben hier met al de levensbronnen
Die mij krachtig voeden in het heden!

Kijk,
Zie,
Hier
Ben ik nu.