Geniet je van je leven en van het werk dat je doet?

“We leven slechts een deel van het leven dat ons gegeven is” hoorde ik laatst zeggen.

Soms vraagt het leven veel van je en twijfel je misschien of het allemaal nog wel goed komt. En als je dan eindelijk eens rustig zit of ligt, dan komt je geest op gang en je begint te denken over het leven en hoe het had kunnen zijn: “Is dit het nu of kan ik meer doen met mijn leven?”

Boeddha meditatieStressfactoren komen van buiten op ons af, door de dingen die gebeuren. Maar de belangrijkste stressfactoren in ons leven komen vaak van binnenuit, vanuit ons denken. De standaardinstelling van onze geest is om af te dwalen. En als onze geest afdwaalt, is dat bij voorkeur in gedachten over onszelf, over wat ons overkomen is en wat we daarvan vinden, over wat we willen bereiken, over wat we vrezen dat er ooit gebeuren zal. Kortom veel ervan gaat over onze angsten, onze zorgen en ons verdriet.

Als je dat voortdurend doet, loop je de kans dat je te veel gericht bent op het vermijden van dingen. Je denkt dat er eerst iets moet veranderen voordat je gelukkig kunt zijn.

En juist daardoor verlies je het contact met wat er is in het hier en nu, daardoor merk je het wonder van het leven niet meer op. Je kunt niet meer echt genieten, want je bent er geestelijk niet meer bij. Je lichaam is er wel, maar je geest is ergens anders.

Inademend kom ik tot rust, uitademend ontspan ik mijzelf

Met mindfulness herstel je het contact. Je oefent je geest om tot rust te komen en in opmerkzaamheid voor het hier en nu. Je oefent je geest om op te merken wat er in je leven is terwijl het er is en zonder het meteen te willen veranderen. En vandaaruit maak je weer contact met het leven, de bron en het menselijk potentieel in jezelf om je leven te leven zoals je dat gegeven is. Dan ben je er weer bij en kun je weer bewuste keuzes maken over het leven dat je wilt leven.

Wij geven regelmatig laagdrempelige mindfulnesstrainingen, altijd aan kleine groepen en in een prettige informele sfeer. Kijk in onze agenda voor de data.

Kijk ook eens op onze website voor een korte geleide meditatie die je gratis kunt downloaden: http://www.avilacoaching.nl/training/mindfulness