Maandag 19 januari geven we de training Verbindend communiceren, ook bekend als Geweldloze communicatie. Juist in deze tijd waarin geweld zo prominent in het nieuws is, waarin we ons afvragen hoe we moeten omgaan met alles wat er op ons afkomt. Het zet me aan het denken: wat kun je doen met zoiets als Verbindend communiceren. Wat brengt het je als de ander zich helemaal niet lijkt te willen verbinden, maar alleen verbaal of fysiek gewelddadig reageert?

Het doet me beseffen dat Marshall Rosenberg het proces van Nonviolent communication juist heeft ontwikkeld en verspreid vanuit zijn ervaringen met geweld en discriminatie in zijn jeugd. Het inspireert me om te beseffen dat hij zijn communicatieproces niet alleen als theorie heeft ontwikkeld maar op allerlei plekken in de wereld met goede resultaten heeft gebruikt om conflicterende partijen bij elkaar te brengen. Het motiveert me om te weten dat wij in onze dagelijkse communicatie ook kunnen leren om met compassie met elkaar om te gaan, dat dit niet soft is maar juist een heel krachtige en effectieve manier om goede relaties en een veilige gemeenschap te vormen.

Als mensen weten dat ze gehoord en begrepen worden en als daarop passend wordt gereageerd dan kan er vertrouwen ontstaan. En als er vertrouwen is dan kunnen we oplossingen vinden die tegemoet komen aan elkaars behoeften, al is het maar in de vorm van vrede hebben met elkaars standpunt.

We moeten dan wel weer opnieuw leren om ons op een niet kwetsende manier eerlijk uit te spreken en om empatisch naar elkaar te luisteren.

Dat kan met het communicatieproces van Verbindend communiceren, maar het kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld met poëzie. Hierbij een inspirerend voorbeeld van Cristina Domenech die werkt met gevangenen in een Argentijnse gevangenis. Ze gebruikt taal als een instrument voor vrijheid en om de wereld te veranderen.

Dit soort voorbeelden geeft me moed, het geeft me vertrouwen dat we menselijk kunnen blijven ook onder moeilijke omstandigheden als we kunnen leren om ons te uiten en als we kunnen leren om werkelijk naar elkaar te luisteren. Neem even 13 minuten de tijd om het filmpje te bekijken en laat je inspireren:

(Als de ondertiteling uit staat klik dan op 'cc' onder in het venster om de Engelse ondertiteling aan te zetten)