06-4347 5558  -    info@avilacoaching.nl

Bang

 

Als je bewust of onbewust waarneemt dat er iets onveilig is word je bang. Er zijn, net als bij de andere emoties, veel verschillen in de intensiteit van angst. We gebruiken dan woorden als bezorgd, onzeker, bevreesd, gestrest, zenuwachtig.

Ik kijk schichtig om mij heen
Maak me klein, vertraag, versteen
Waar is toch de uitgang hier?
Een schuilplaats? Ik zie er geen!

Hoe vind ik nou toch een manier
Liefst zonder al te veel gemier
Om dit gedoe te overleven?
‘t Vergalt zoveel van mijn plezier!

Nee, dat is echt niet overdreven
Ik voel mijn lijf en leden beven
Mijn rust gaat hiermee naar de maan
‘k Was beter toch maar thuis gebleven!

In de grond van mijn bestaan
Wortelt diep mijn angstorgaan
Dat ik best wel eens beween
Want ’t slaat dikwijls heel snel aan

 

HV

 

Angst wordt ervaren als een onprettige emotie. Angst maakt dat we niet zo goed contact meer kunnen maken met de mensen en de wereld om ons heen. We worden ons dan vaak erg bewust van onszelf of onze situatie. En gaan op zoek naar manieren om de angst te verminderen of te vermijden, soms ontkennen we onze angst.

Toch is angst een nuttige emotie, angst helpt ons om onszelf te beschermen tegen onveilige situaties. Angst wordt echter een probleem als deze je leven gaat overheersen. Het is dan als een alarmsysteem dat te gevoelig is afgesteld. Het alarm gaat te vaak af, ook in situaties die objectief gezien veilig genoeg zijn.

Ook hier geldt dat het leren ‘aankijken’ van je angst een eerste stap is naar het ervaren van van veiligheid. Met aankijken bedoelen we hier dat je accepteert dat de angst er is. Je ontkent hem niet, maar laat hem er zijn: “Ik ben bang en dat is oké.”

 

 Dit is de vierde blog in een serie van zes met als onderwerp: De helende kracht van je emoties, geluk, boos, bang, bedroefd en blij. 

Contactinformatie

Avila coaching
Gerard Smuldersstraat 32
5966 NT America (Horst aan de Maas) 

Jonker Speelmanstraat 10
5473 CB Heeswijk-Dinther (Bernheze)

   Andrea: 06-4347 5558
   Harry: 06-2113 9270
   info@avilacoaching.nl

 

Bereikbaarheid

Onze praktijk voor coaching en therapie is gevestigd in America (Horst aan de Maas, Noord-Limburg) en Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant). Er is voldoende gratis parkeerruimte in de straat.

Openbaar vervoer
Avila  coaching in America is ook via openbaar vervoer bereikbaar; vanaf station Horst-Sevenum (trein) is het een korte fietsafstand (± 15 minuten) met de OV-fiets.
Avila coaching in Heeswijk-Dinther is bereikbaar met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch, of per fiets vanuit Schijndel, Veghel (Meijerijstad), Berlicum, Middelrode, Den Dungen (Sint-Michielsgestel), Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Uden.