Trauma

Een trauma kan ontstaan als je een of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, verlies van een dierbaar persoon, seksueel misbruik of geweld. Het kan ontstaan door langere periodes van verwaarlozing, pesten of misbruik of door een eenmalige schokkende gebeurtenis.

trauma overwinnen

Ook getuige of dader zijn van ernstige situaties waar anderen slachtoffer van zijn kan psychisch trauma veroorzaken.

Je kunt merken dat je gevoelig en kwetsbaar bent voor bepaalde situaties of je voelt weinig levenslust, bent somber of depressief. Anderen zijn juist altijd bezig en ervaren geen rust in zichzelf.  

Onverwerkte emotionele gebeurtenissen (trauma’s) hebben invloed op je leven en kunnen leiden tot psychische en fysieke klachten.
Trauma betekent wond en emotionele wonden ofwel psychotrauma kun je zien als een vastzittende knoop, waardoor je niet in staat bent flexibel te reageren en je dus niet vrij bent. Gelukkig kun je een trauma verwerken. 

 

 

Grip op je emoties en gedachten

De transformatie zit hem in het losmaken van de knoop, zodat er meer beweging mogelijk is. Letterlijk, in de zin van stroming van energie in het lichaam. Maar ook de psychische energie komt vrij, waardoor er meer keuzemogelijkheden ontstaan en er ruimte ontstaat voor verandering en groei. Belemmerende patronen worden getransformeerd, omgezet, in bekrachtigende patronen. Dat kan zijn door te leren anders te kijken naar de gebeurtenis(sen) en er andere conclusies uit te trekken.

Je emoties worden minder heftig en beter te dragen; je hoeft ze niet meer te vermijden of onderdrukken. Je herinnering aan de feitelijke ervaring verandert niet, maar wel hoe je ermee om bent gegaan, de gedachten en gevoelens die je erbij had. De ervaring krijgt een plek en je bent meer in staat om vanuit overzicht en vrijheid te kiezen hoe je reageert als er vergelijkbare situaties zijn. Uiteindelijk kun je er sterker van worden doordat je ervan leert en weet dat je zelfs deze nare ervaringen hebt aangekund.
 

Trauma als oorzaak

Trauma kan zich op vele manieren uiten. Herken je deze symptomen:

•  Indringende gedachten, onrust, hyperactiviteit
•  Lichamelijke klachten, lusteloosheid, somber
•  Slecht contact met vrienden en familie, relatieproblemen
•  Nachtmerries, concentratieproblemen
•  Het steeds opnieuw herbeleven van de gebeurtenis
•  Prikkelbaarheid, woede, schaamte,
•  Je onbegrepen en miskend voelen, spanningsklachten
•  Schrikachtig zijn, dromerig of teruggetrokken gedrag
•  Isolement, alcohol-/drugsmisbruik
•  Verminderde prestaties, problemen op het werk

 

 

Vroeger werd ik veel gepest. Ik was altijd aan het overleven en alert op wat er fout kan gaan. Nu voel ik me goed met mezelf en doe ik dingen waar ik energie van krijg.
Marian, Den Bosch
---♥---

Ik was altijd bezig mezelf te bewijzen. Nooit goed genoeg. Die last is van me afgevallen en ik heb meer plezier in mijn werk en gezin.
Leonie, Eindhoven
---♥---

 

 

Effectieve traumatherapie en coaching

Er zijn veel klachten die voortkomen uit emotioneel trauma. Tijdens de sessies word je je bewust van je gedachten en hoe die je ondermijnen. Je raakt meer vertrouwd met je emoties, je angsten, verdriet of boosheid, en je leert deze te verzachten en te (ver)dragen, samen met je traumatherapeut. Door acceptatie van wat er was, ga je leren loslaten met zachtheid naar jezelf.

Onderliggende zaken als min of meer verborgen negatieve overtuigingen over jezelf, onverwerkte emoties worden getransformeerd, waardoor je meer rust en vertrouwen in jezelf ervaart en met meer vertrouwen in het leven staat en keuzes kunt maken.

De therapeutische methodes die wij o.a. inzetten zijn de Triskelmethode, NLP, hypnotherapie, transactionele analyse en Voice dialogue. De Triskelmethode is een vorm van hypnotherapie die technieken van EMDR en NLP omvat en waardoor de mogelijkheden en de effectiviteit groter worden.

 

Na mijn ongeluk was ik heel gespannen bij het autorijden en ik vermeed het zo veel mogelijk.
Nu kan ik weer ontspannen met de auto de weg op en kan ik overal naartoe!

David, Schijndel (Meierijstad, Noord-Brabant)
---♥---

Dankzij de Triskelmethode kon ik ervaringen verwerken die ik mij bewust niet meer goed kon herinneren. De communicatie met mijn onderbewuste, in de rijke symbolische taal ervan, heeft mij heling gebracht. Nu ervaar ik een veilige basis in mezelf. Veel fijner leven!
Annet, Uden (Noord-Brabant)
---♥---

 

Klinkt dit hoopgevend? Geef jezelf een kans en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in onze praktijk voor coaching & therapie in Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant): 

auricular telefoon symbool in een cirkel  0413-30 3848 
e mail gevuld gesloten envelop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verandering en herstel is wel mogelijk! Avila coaching biedt effectieve hulp en je kunt snel terecht. Vergoeding zorgverzekeraars mogelijk afhankelijk van je zorgpolis. Wij zijn lid van de beroepsorganisaties:

logo viv 20RBCZ-logo

 Zorg goed voor je lichaam zodat je ziel er graag in woont (Teresa van Avila).

 

Raadpleeg bij lichamelijke klachten ook altijd je huisarts of specialist. Voor zakelijke coaching werken wij op locatie in de regio Den Bosch en Vught, Eindhoven, Helmond, Oss, Zaltbommel, Nijmegen, Venlo en Weert. Trainingen bieden wij landelijk ook op locatie aan. Onze praktijk is goed bereikbaar via openbaar vervoer (buslijn 158) vanuit Veghel en Den Bosch en per fiets vanuit Schijndel, Veghel, Uden, Heesch, Den Dungen, Middelrode, Berlicum (Sint-Michielsgestel), Nistelrode en Vorstenbosch (Bernheze).