06-4347 5558  -    info@avilacoaching.nl

Samenwerken

Heb je dat ook wel eens, dat je steeds meer je best doet om samen te werken, maar eindigt met frustratie en afstand? Je kunt ervoor kiezen om het daar dan maar bij te laten en te stoppen met samenwerken, omdat je denkt dat het je toch lukt om tot goede afspraken te komen.
De valkuil is vaak dat je te snel naar de oplossing wilt, en steeds meer je best gaat doen. Je gaat ‘harder duwen’ en dat kan juist het verkeerde effect hebben. Want daarmee misken je het relationele aspect dat aan de basis ligt van elke goede samenwerking.

 

De 6 V’s

De kunst van goed samenwerken is zorgdragen voor de onderlinge verbinding en dat steeds opnieuw te doen zodra je merkt dat er wrijving ontstaat. Het wederzijds begrip dat daardoor ontstaat biedt veiligheid als basis voor vertrouwen. Vanuit dat wederzijds vertrouwen kunnen mensen hun verantwoordelijkheid zien en aanvaarden waardoor actie en voortgang mogelijk worden en uiteindelijk de gewenste verandering tot stand komt.


In een schemaatje ziet dat er zo uit (de 6 V’s):


Verbinding -> veiligheid -> vertrouwen -> verantwoordelijkheid -> voortgang -> verandering


Uitgangspunten van dit schema zijn:

a. Willen bijdragen aan een prettige en effectieve samenwerking.

b. De volgorde van links naar rechts is belangrijk binnen de samenwerking:

- Alleen als er verbinding is kan er een gevoel van veiligheid ontstaan en kan het vertrouwen groeien. Belangrijke aspecten van vertrouwen zijn: weten dat je gezien wordt, dat je begrepen wordt en er tijdig en effectief rekening met je gehouden wordt.

- Als er vertrouwen is zijn mensen in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun aandeel binnen de samenwerking en acties te ondernemen om voortgang en verandering te realiseren.

c. Als er aan de rechterkant in het schema iets dreigt vast te lopen, is dat een teken om de aandacht meer naar links in het schema te verschuiven (zie punt b.)


In de praktijk betekent dit dat je binnen de samenwerking je aandacht flexibel kunt verdelen tussen:

 

- 'Ik'; wat heb ik en ieder betrokken individu nodig?
- 'Wij' wat heeft onze samenwerking nodig?
- De taak waaraan wij werken – het doel of de beoogde verandering.
- De invloeden van de omgeving (de context).

 

Door in relaties te ‘investeren’ kunnen we vaak sneller duurzame oplossingen realiseren!

Vuistregel: Als je stopt met duwen dan verdwijnt de weerstand.

 

Contactinformatie

Avila coaching
Gerard Smuldersstraat 32
5966 NT America (Horst aan de Maas) 

Jonker Speelmanstraat 10
5473 CB Heeswijk-Dinther (Bernheze)

   Andrea: 06-4347 5558
   Harry: 06-2113 9270
   info@avilacoaching.nl

 

Bereikbaarheid

Onze praktijk voor coaching en therapie is gevestigd in America (Horst aan de Maas, Noord-Limburg) en Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant). Er is voldoende gratis parkeerruimte in de straat.

Openbaar vervoer
Avila  coaching in America is ook via openbaar vervoer bereikbaar; vanaf station Horst-Sevenum (trein) is het een korte fietsafstand (± 15 minuten) met de OV-fiets.
Avila coaching in Heeswijk-Dinther is bereikbaar met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch, of per fiets vanuit Schijndel, Veghel (Meijerijstad), Berlicum, Middelrode, Den Dungen (Sint-Michielsgestel), Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Uden.