06-4347 5558  -    info@avilacoaching.nl

Intimiteit


‘Intimiteit is het tegenover elkaar tot uitdrukking brengen van authentieke gevoelens en behoeften zonder deze te censureren.’
(Vrij naar: Eric Berne (1910-1970), Canadees psychiater en grondlegger van de transactionele analyse)


Er zijn verschillende niveaus van diepgang in communicatie tussen mensen, variërend van oppervlakkig contact tot intimiteit, echt verbinding maken met elkaar.

Rituelen

Er is het niveau van het sociale ritueel; je begroet elkaar en hebt even een uitwisseling van woorden. Als de begroeting een formaliteit is gaat ieder daarna weer zijn of haar eigen gang, trekt zich in zichzelf terug, staart wat voor zich uit of leest iets op de telefoon.

Activiteiten en tijdverdrijf

Soms ontmoet je elkaar omdat je samen iets gaat doen en is je verdere communicatie vooral daarop gericht. Er zijn momenten dat je een onderwerp zoekt om over te praten om de tijd door te brengen en je praat over het weer, de vakantie, een nieuw recept, het laatste nieuws enzovoorts. Als de sfeer ontspannen is kan dit soort gesprekken eindeloos doorgaan. Af en toe zijn de gesprekken wat diepgaander over onderwerpen die echt belangrijk voor je zijn.

Mens erger je niet

In al die situaties kan het gebeuren dat er plotseling iets in je geraakt wordt: een oude pijn, herinnering of overtuiging en je reageert emotioneel. Voor je het weet ontstaat er een verhitte discussie die uitloopt in een onbevredigend gevoel bij de betrokkenen van ‘niet begrepen zijn’. En achteraf denk je: Hoe kon dat nou gebeuren? Omdat de gesprekken daarbij een specifiek patroon volgen vergeleek Eric Berne dit met ‘het spelen van een spel’. Hij schreef er in de jaren 60 een bestseller over: Games People Play, in het Nederlands vertaalt als Mens erger je niet.
Als je binnen je relatie patronen herkent van telkens terugkerende discussie of ruzies (pingpong-gesprekken of heen-en-weertjes) met steeds hetzelfde onbevredigende verloop, dan zijn jullie regelmatig spelers in zo’n ‘spel’. Het kan uiteindelijk leiden tot steeds meer verwijdering van elkaar.

Doorbreken van patronen en intimiteit creëren

Het spelen van zo’n ‘spel’ is eigenlijk het vermijden van echte intimiteit binnen de relatie omdat niet afgestemd wordt op wat er wérkelijk in ieder leeft. Je blijft hangen in zich herhalende en niet goed werkende patronen van communicatie. Dit inzien is ook meteen de sleutel tot het doorbreken van het ‘spel’. Je kunt namelijk besluiten om uit het spel te stappen en te kiezen voor intimiteit door je echt open te stellen voor wat er leeft in elkaar. Dat vergt, zeker in het begin, wel oefening en vaardigheid.

Het goede nieuws is dat je met Verbindend communiceren die vaardigheid ontwikkelt door je in de communicatie te richten op de echte gevoelens en behoeften van jullie beiden. Zo leer je te uiten wat er in jezelf leeft en te luisteren naar wat er leeft in de ander. De verbinding die ontstaat brengt je op het niveau van intimiteit. Je voelt je gezien en gehoord en krijgt een warmer gevoel naar de ander. Daardoor wordt de bereidheid om naar elkaar te luisteren groter en ga je elkaar beter begrijpen.

 

Contactinformatie

Avila coaching
Gerard Smuldersstraat 32
5966 NT America (Horst aan de Maas) 

Jonker Speelmanstraat 10
5473 CB Heeswijk-Dinther (Bernheze)

   Andrea: 06-4347 5558
   Harry: 06-2113 9270
   info@avilacoaching.nl

 

Bereikbaarheid

Onze praktijk voor coaching en therapie is gevestigd in America (Horst aan de Maas, Noord-Limburg) en Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant). Er is voldoende gratis parkeerruimte in de straat.

Openbaar vervoer
Avila  coaching in America is ook via openbaar vervoer bereikbaar; vanaf station Horst-Sevenum (trein) is het een korte fietsafstand (± 15 minuten) met de OV-fiets.
Avila coaching in Heeswijk-Dinther is bereikbaar met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch, of per fiets vanuit Schijndel, Veghel (Meijerijstad), Berlicum, Middelrode, Den Dungen (Sint-Michielsgestel), Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Uden.