06-4347 5558  -    info@avilacoaching.nl

Taal van vervreemding omzetten naar verbinding


Wij hebben behoefte aan verbinding met anderen, maar we willen ook graag onszelf kunnen zijn.
Welke taal kun je gebruiken als je wilt opkomen voor jezelf zonder dat er verwijdering of conflict ontstaat?

Als er iets gebeurt waar je last van hebt en je automatisch reageert vanuit je emotie, kan het zijn dat je in termen van ‘pseudo-gevoelens’ communiceert. Pseudo-gevoel is een term die gebruikt wordt bij Verbindend communiceren. Wat betekent dat eigenlijk? En hoe kun je zorgen dat je voor jezelf opkomt op een manier waarbij je de verbinding houdt?

Gevoelens kun je opmerken in je lichaam en zijn een signaal van behoeften die er in je leven. Als je die gevoelens weergeeft in een pseudo-gevoel, benoem je niet werkelijk het gevoel, maar geef je een beschrijving van wat jij denkt dat een ander je aandoet. De ander hoort dat al gauw als een verwijt met als resultaat dat je onvervulde behoefte nog minder wordt onderkend.

Je zegt bijvoorbeeld “Ik voel me in de steek gelaten”. Je verlangt naar steun en de ander is daar niet op ingegaan. Dat doet zeer. Maar je geeft niet aan wat je voelt; in feite geef je een interpretatie van wat de ander doet. Die ander pakt dat al gauw op als een beschuldiging en gaat dan in de verdediging, aanval of trekt zich terug, waardoor de verbinding wordt verbroken en de kans dat er aan je behoefte wordt voldaan kleiner wordt.
Er zijn dus wel emoties verbonden aan deze pseudo-gevoelens, maar ze worden verpakt in een beoordeling van het gedrag van anderen. Mensen kunnen daarom pseudo-gevoelens gemakkelijk horen als een verwijt en dat kan zomaar de aanzet zijn tot een conflict of afstand. Om de kans op verbinding en vervulling van onze behoeften te vergroten kiezen we liever voor het benoemen van de onderliggende gevoelens en behoeften.

Woorden die meer uitdrukken hoe we anderen interpreteren dan hoe we ons voelen:

Afgewezen
Misbruikt
Verraden
Ingesloten
Gepest
Bedrogen
Gedwongen
In het nauw gedreven
Gewantrouwd
Genegeerd
Geïntimideerd
Teleurgesteld
Gemanipuleerd
Verkeerd begrepen
Verwaarloosd
Overwerkt
Betutteld
Neergezet
Afgekeurd
Bedreigd
Ongewaardeerd
Ongehoord
Ongezien
Gebruikt
Ongewenst
 

 
Alle bovenstaande "niet-voelende" woorden suggereren dat een tweede persoon verantwoordelijk is voor hoe je je voelt.

Als je merkt dat je denkt of praat in termen van pseudo-gevoelens (en dat doen we allemaal!), vraag je dan af welke gevoelens er in je leven. Merk op wat je voelt in je lichaam en laat opkomen welke emotie er leeft. Vervolgens vraag je aan jezelf aan welke behoefte niet wordt voldaan: Wat heb ik nodig?

Geen diagnoses of oordelen, maar door simpelweg deze vraag aan jezelf te stellen kun je er achter komen wat er werkelijk in je leeft. En als je dat verwoordt naar de ander vergroot je de kans op verbinding.

Contactinformatie

Avila coaching
Gerard Smuldersstraat 32
5966 NT America (Horst aan de Maas) 

Jonker Speelmanstraat 10
5473 CB Heeswijk-Dinther (Bernheze)

   Andrea: 06-4347 5558
   Harry: 06-2113 9270
   info@avilacoaching.nl

 

Bereikbaarheid

Onze praktijk voor coaching en therapie is gevestigd in America (Horst aan de Maas, Noord-Limburg) en Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant). Er is voldoende gratis parkeerruimte in de straat.

Openbaar vervoer
Avila  coaching in America is ook via openbaar vervoer bereikbaar; vanaf station Horst-Sevenum (trein) is het een korte fietsafstand (± 15 minuten) met de OV-fiets.
Avila coaching in Heeswijk-Dinther is bereikbaar met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch, of per fiets vanuit Schijndel, Veghel (Meijerijstad), Berlicum, Middelrode, Den Dungen (Sint-Michielsgestel), Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Uden.