06-4347 5558  -    info@avilacoaching.nl

Autonomie binnen relaties - hoe doe je dat?

Relaties worden sterker als je leert inzien en accepteren dat de ander een afzonderlijk persoon is met eigen gevoelens en behoeften. Carl Rogers, psycholoog (1902-1987)‍‍

Hoe doe je dat; verbinding maken met een ander en toch autonoom blijven? In deze blog vertellen we je graag iets over het verlies van autonomie binnen relaties, co-dependentie, en hoe je Verbindend communiceren kunt inzetten om daaruit te komen.

Verlies van autonomie

Als je lang bevriend bent met iemand, of een vertrouwensband of liefdesrelatie hebt, kan het toch gebeuren dat er verwijdering tussen jullie ontstaat. En hoe je ook je best doet, het lijkt alleen maar erger te worden. Het lijkt wel alsof alles wat je zegt of doet verkeerd wordt uitgelegd.

En andersom is dat ook zo, alles wat de ander doet of zegt raakt jou al gauw op een pijnlijke manier. Het kan zelfs zover komen dat je geen toekomst meer ziet in deze relatie en je ervaart alleen nog pijn en onbegrip.

Soms zien we dingen in andere mensen die we afkeuren en willen veranderen. We willen dat ze anders zijn dan ze zijn, zodat we ons veilig en op ons gemak voelen. Als deze dynamiek krachtig wordt binnen relaties spreken we van ‘co-dependentie’.

  • Eén vorm is wanneer een partner door opoffering zijn of haar kracht weggeeft in een relatie (de ‘pleaser’);
  • Een andere vorm is wanneer een partner zijn of haar uiterste best doet om de ander te veranderen (de ‘fixer’);
  • Of je wisselt de rol van pleaser af met die van fixer.

In de meeste gevallen zijn deze patronen onbevredigend en leiden tot toenemende frustraties binnen de relatie. 

Een andere kijk op communiceren

Herstel van autonomie

Verbindend communiceren (Geweldloze communicatie) maakt het mogelijk om een brug te slaan tussen mensen op een manier waarop je beiden tot je recht komt en jezelf kunt zijn. Het is een krachtig communicatieproces dat uit vier stappen bestaat: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

Hoewel eenvoudig te begrijpen, vergt het toepassen ervan wel enige oefening. Daarom bieden wij een vijfdaagse basiscursus aan waarin theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Je kunt oefenen met voorbeelden uit je eigen leven. Zo kun je leren om op een meer zelfverzekerde en tegelijk respectvolle manier te communiceren over waar het écht om gaat. Een belangrijke vaardigheid voor het herstellen van autonomie en het onderhouden van langdurige en bevredigende relaties.

 

Contactinformatie

Avila coaching
Gerard Smuldersstraat 32
5966 NT America (Horst aan de Maas) 

Jonker Speelmanstraat 10
5473 CB Heeswijk-Dinther (Bernheze)

   Andrea: 06-4347 5558
   Harry: 06-2113 9270
   info@avilacoaching.nl

 

Bereikbaarheid

Onze praktijk voor coaching en therapie is gevestigd in America (Horst aan de Maas, Noord-Limburg) en Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant). Er is voldoende gratis parkeerruimte in de straat.

Openbaar vervoer
Avila  coaching in America is ook via openbaar vervoer bereikbaar; vanaf station Horst-Sevenum (trein) is het een korte fietsafstand (± 15 minuten) met de OV-fiets.
Avila coaching in Heeswijk-Dinther is bereikbaar met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch, of per fiets vanuit Schijndel, Veghel (Meijerijstad), Berlicum, Middelrode, Den Dungen (Sint-Michielsgestel), Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Uden.