Veelgestelde vragen en antwoorden
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gewerkt wordt met hypnose, diepe ontspanning (trance), een techniek voor het veranderen van de staat-van-zijn in dat moment.
Er zijn meerdere definities van hypnose maar een belangrijk uitgangspunt is dat het bij hypnose draait om een ervaring: een complex van interacties, emoties, herinneringen, stemmingen, attitudes, overtuigingen en gewoonten. De uitvoering kan verschillen van directief en sturend tot meer suggestief en volgend. Het uiteindelijke doel van hypnotherapie is het op gang brengen van een proces van positieve veranderingen.
Naast het gebruik van trance of hypnose worden binnen de therapie vaak ook andere werkvormen ingezet voor het behandelen van specifieke thema's.
Hypnotherapie kan effectief worden ingezet bij de behandeling van een grote variatie van klachten.
Zoals:
- angsten, stress
- aanhoudende somberheid, depressie
- ongewenste gewoonten zoals roken en eetverslaving
- afvallen, aanpakken van emotie-eten
- relatieproblemen, relatieverslaving, co-dependentie
- emotionele problemen
- verwerken van trauma's
- hoofdpijn, migraine
- hartkloppingen
- spierpijnen, nekpijn, rugpijn
- maag- en darmproblemen, prikkelbare darmsyndroom (PDS)
- fibromyalgie
- als mentale ondersteuning bij gediagnosticeerde ziektes
- ter versterking van het immuunsysteem
Gevoeligheid voor psychoses wordt aangemerkt als een contra-indicatie voor het toepassen van hypnotherapie. Verder kant hypnotherapie in het algemeen bij iedereen worden toegepast mits toegepast door een goed opgeleide ervaren hypnotherapeut.
Er kunnen wel tussen individuele mensen verschillen optreden in de diepte van de trance die ervaren wordt. Maar uiteindelijk gaat het niet zozeer om de diepte van de trance, maar om het op gang brengen van positieve veranderingen.
Een snelle en bewezen effectieve methode om onverwerkte, akelige, beangstigende ervaringen en trauma te verwerken.
EMDR wordt meestal als onderdeel van een breder behandelplan ingezet bij soorten klachten die kunnen ontstaan naar aanleiding van onverwerkte gebeurtenissen:
- Herbeleven van de ervaring (PTSS)
- Vermijdingsgedrag m.b.t. de ervaring
- Stress en verhoogde alertheid
- Schaamte of schuldgevoel
- Slecht humeur
- Depressie
- Angsten
- Paniek
- Slecht zelfbeeld
- Slaapproblemen
- Relatieproblemen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK).
De polyvagaal-theorie van Dr. Stephen Porges geeft inzicht in wat er in ons zenuwstelstel gebeurd als we ons veilig of onveilig voelen. Voor een vlotte sociale omgang met elkaar moet ons zenuwstelsel de omgeving inschatten als veilig én de verdedigingspatronen van vechten, vluchten en bevriezen afremmen.
Het autonome zenuwstelsel regelt de stroom van energie en informatie in ons lichaam. Het inschatten van veilig of onveilig verloopt voornamelijk onbewust. We hebben in onze hersenen sjablonen van veilige situaties verworven: bekende omgeving, bekende gezichten, vriendelijke mensen etc. Afwijkingen daarvan activeren automatisch de verdedigingsmechanismen en zetten dus een rem op het sociale betrokkenheidsysteem en staan daarmee het contact maken met anderen in de weg.
Je kunt niet met elkaar en je kunt niet zonder elkaar of je bent voortdurend bang de ander te verliezen. Je wilt de ander veranderen om je veilig te kunnen voelen. We spreken dan van relatieverslaving of co-dependentie.
Als je veel ruzie hebt met je partner, je ervaart veel afwijzing en je kan hem of haar ook niet loslaten, dan is dat een bron van stress. Bindingsangst is de andere kant van dezelfde medaille: Aantrekken en afstoten of opofferen afgewisseld met boosheid en de neiging om de ander te straffen. Onzeker voelen, laag zelfbeeld en verlatingsangst.
Grenzen zijn het onderscheid dat je maakt tussen je innerlijke wereld (ik) en de uiterlijke wereld (niet-ik). Doordat ik grenzen heb voel ik me zowel gescheiden als verbonden. Als ik mijn grenzen verlies, smelt ik samen met de ander (niet-ik) en/of wordt door emoties van de ander overspoeld; er is geen scheiding meer. Als ik muren optrek om mijzelf daartegen te beschermen, maak ik me los, snijd ik mij af van de ervaring; de scheiding verhardt. Als dit tijdelijk is hoeft dat geen probleem te zijn, soms is het zelfs gewenst, heilzaam en bevredigend. Er doen zich alleen beperkingen en ernstiger problemen voor wanneer je je niet gewaar bent dat je je grenzen verliest of muren optrekt. Of als je niet geleerd hebt om gezonde grenzen te handhaven.
Met gezonde grenzen kun je jezelf verbinden met de ander zonder zelf te verdwijnen, je kunt samenwerken zonder gevoelens van opoffering. Je kunt je autonoom voelen en tegelijk verbonden met anderen.
Territoriumgedrag is vooral bekend uit de dierenwereld. Maar ook in het leven van de mens is territorialiteit een belangrijke grondslag voor ons gedrag. De gebieden die je als jouw bezit beschouwt vormen onderdeel van je territorium. Je territorium is het gebied waar je controle over uitoefent, als bezit ervaart, waar je een bijzondere deskundigheid over bezit, waarin je initiatief neemt en verantwoordelijkheid voor draagt: mijn werk, mijn huis, mijn idee, mijn auto, mijn bed, mijn partner enzovoort. Het territorium kan dus bestaan uit fysiek gebied, maar beslaat ook niet-materiële zaken. Er ontstaat onrust als iemand op jouw terrein komt.
Met gezonde genzen kun je leren om je territorium duidelijk aan te geven en goed te beheren.
De methode van verbindende communicatie van Marshall Rosenberg (ofwel Geweldloze communicatie) wordt wereldwijd toegepast. Met een goede reden: namelijk het werkt!
De vijf belangrijke items in Verbindend communiceren zijn: waarneming, gevoel, behoefte, verzoek en de houding van empathisch aanwezig zijn.
Verbindend communiceren is een praktische communicatiemethode die bijdraagt aan diepgaande veranderingen; het geeft duidelijke handvatten om beter voor jezelf op te komen én de verbinding met de ander te houden.
Met Verbindend communiceren / Geweldloze communicatie leer je een nieuwe taal, waarmee je leert helder te communiceren over je gevoelens en behoeften. Dat schept niet alleen duidelijkheid en vertrouwen, maar draagt ook bij aan eigen kracht. Het helpt om jezelf beter te begrijpen en meer vanuit rust te communiceren.
Het resultaat: beter samenwerken en samenleven. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling omdat je ontdekt wat je gevoelens je te vertellen hebben. Je leert assertiever te zijn, maar wel op een manier die de verbinding met anderen groter maakt. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer een win-win situatie te creëren, zowel privé als zakelijk.
We maken meestal eerst een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek, dat ongeveer 45 minuten duurt, kun je iets meer vertellen over jezelf en je situatie en/of problematiek. Wij geven uitleg over onze mogelijkheden en onze manier van werken.
Als er voldoende aansluitingspunten zijn en er is een wederzijdse 'klik' dan kunnen we een afspraak maken voor een eerste sessie. Tijdens de eerste sessie onderzoeken we meestal nog wat dieper waar het eigenlijk écht om gaat en wat je wilt bereiken. Op basis daarvan werken we in de volgende sessies gericht verder om jouw therapeutische doel te bereiken. De tijdsduur van een sessie is 60 minuten, tenzij anders afgesproken.
Mogelijk wordt een deel van de kosten voor de therapie vergoed door je zorgverzekering. Dit hangt af van je zorgpolis, vraag het voor de zekerheid dus na bij je zorgverzekeraar.
Tarieven vanaf 1 januari 2025:
Particulieren
Individuele therapie of coaching € 92,50 per uur.
Relatietherapie € 110,00 per uur.
Te voldoen per bank. Vergoeding van zorgverzekeraars is mogelijk onder aanvullende verzekering. Vraag dit zelf na bij je zorgverzekering.
Tarieven voor bedrijven op aanvraag.